Vissers, vis en garnalen op World Food Festival Rotterdam

De workshop ‘vergeten vis’ door Schmidt Zeevis Rotterdam en chef-kok Cees Helder stond zondag 27 oktober 2013 in het Future Food House van het World Food Festival Rotterdam in het teken van Hollandse vis, vistechnieken en oude ambachten. De  flyshooters GO 1, SL 9, SL27, UK 153, pulsvisser GO 48, garnalenvisser SL 31 en de visafslag United Fish Auctions dompelden de ruim 70  workshop-deelnemers onder in de visserijsector.


“Hollandse vis is vergeten vis” opende Wil van Merkensteijn, Schmidt Zeevis Rotterdam, de workshop vergeten vis in het Food Future House van het World Food Festival. “Want zolang er steeds meer Aziatische kweekvis wordt geconsumeerd, raakt de Hollandse vis in vergetelheid en weten we niet meer hoe echte vis als tong en rode poon smaakt.” Van Merkensteijn merkte op dat de vergeten vis samenhangt met de onbekendheid van de visserijtechnieken. Hij interviewde Cornelis Melissant, GO 1, over de flyshoot-visserij en Adamo Tanis, GO 48, over de pulsvisserij.  UFA directeur Johan van Nieuwenhuijzen sloot de presentatie af met de boodschap dat de Hollandse visserijvloot duurzaam en energiezuinig vist.

Vis proeven
De workshop had een interactief karakter. Verse inktvis, bot, sprot, schar, poon, mul, zeebaars, tong en pieterman ging op een schaal de zaal door om te bewonderen en voelen. Deelnemers werden uitgenodigd om in de keuken bij chef-kok Cees Helder te komen kijken en proeven van tong met gerookte paling.  Kibbeling gemaakt van schol vond gretig aftrek. Evenals de gerookte tong en schol van de GO 48 en de sprot van de TH 17.

Ambacht
De Stellendamse garnalen waren gevangen door Johan van Seters met de SL31. Zijn moeder Leus van Seters-Orgers en tante Co Tanis-Orgers gaven een snelcursus ‘gornet’ pellen. Het enthousiasme was groot dit oude ambacht te leren. De allerjongsten gingen fanatiek aan de slag met het breien van een eigen visnet onder begeleiding van Cornelis Melissant of staken hun hand in een bak water om het effect van de pulsvisserij te voelen.

World Food Festival Rotterdam
Rotterdam was vijf weken lang t/m 27 oktober een internationale, culinaire hot- spot. Het World Food Festival ging over kokkerellen, (lekker) eten en de nieuwste ontwikkelingen in de voedselindustrie. Het Future Food House in het Museumpark was het kloppend hart van het World Food Festival. De workshop ‘vergeten vis’ was een spetterende sluiting van dit festival!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto v.l.n.r: Wil van Merkensteijn (Schmidt Zeevis), Cees Helder, Johan van Seters (SL27/SL31), Cornelis Melissant (GO1), Adamo Tanis (GO48), Marco Beijersbergen (Cosine), Adam Tanis (GO48)

Flyshootvis BBQ

Flyshoot Quality organiseert samen met Schmidt Zeevis een flyshootvis BBQ met Herman den Blijker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wist je dat @Flyshoot

Flyshoot Quality heeft haar televisiedebuut gemaakt op RTL4. Bekijk het onderstaande filmpje.


Flyshoot-vissers laten flyshootvis proeven op de Floriade

Proeven doet eten. En het verhaal achter het product  kennen laat je genieten van vis. Des te meer reden voor de flyshoot-vissers van de GO1, SL9, SL27 en UK153 om op de Floriade van zichzelf te laten horen en hun product te laten zien, proeven en voelen. 

 

Flyshootvis onder het label Flyshoot Quality van de visserijbedrijven GO1, SL9, SL27 en UK153 werd 25 en 26 augustus op de Floriade in Venlo extra onder de aandacht gebracht. Extra omdat het weekend speciaal in het teken stond van Flyshoot Quality en de samenwerking met Miele en Schmidt Zeevis Rotterdam. De bezoekers van het Huis van de Smaak konden twee dagen lang proeven van de lekkerste kleine hapjes van rode mul, rode poon en makreel bereidt in de stand van Miele die ingericht is met een grote keuken en stoomovens.

Naast proeven konden de bezoekers de schitterende ponen en mul bewonderen op ijs en werden al hun vragen over de vis, vistechniek, visserij en het leven van een visserman beantwoordt door de vissers en hun vrouwen. Stoere binken konden in oliegoed als echte visser op de foto en de allerkleinsten werden blij gemaakt met een kleurplaat waarop de doelsoorten van de flyshoot-visserij zijn afgebeeld. “De bezoekers waardeerden enorm dat wij vanuit Urk, Stellendam en Goedereede onze visserij kwamen promoten in Venlo en de tijd namen om alle vragen te beantwoorden. Je merkt dat onze sector enorm leeft bij alle generaties! Niet alleen de sector, ook het product vis wordt graag gegeten. En het liefst uit de Noordzee. De mensen waren dan ook verbaasd dat de vis op ijs gewoon uit onze Noordzee komt. De rode mul werd voornamelijk als erg mooie goudvis aangezien! Dus werk aan de winkel!”, aldus Caroline Melissant van INZee Communicatie & Trends.

Miele werkt de hele Wereldtuinbouwexpo met vis aangevoerd door de vier flyshooters, maar ook tijdens hun kookworkshops in Vianen, de Miele Catwalk 2012 en andere evenementen. Het succesvolle themaweekend wordt herhaald in oktober. 

Download de kleurplaat via de website.


Flyshootvissen - the movie

Ter promotie van de Flyshootvis methode lieten wij de volgende film maken.

 

 

 

 


Flyshoot op de Floriade

Goedereede/Venlo

Flyshoot Quality zorgt in samenwerking met Schmidt Zeevis en Miele voor flyshootvis op de wereldtuinbouwexpo Floriade in Venlo. Miljoenen mensen kunnen tot 7 oktober in het Huis van de Smaak op de Floriade kennis maken met flyshootvis, onder andere poon en mul.

De vis wordt daar door kinderen bereid in stoomovens van Miele. Flyshoot Quality is een samenwerkingsverband tussen de vier flyshooters GO1, SL9, SL27 en UK153.

Voor promotie van specifiek met de flyshoot gevangen vis naar het horecakanaal is drie jaar terug subsidie verstrekt via de regeling Collectieve Acties in de Visketen.

De PR wordt gevoerd door Caroline Melissant van INZee Communicatie & Trends. Eerdere activiteiten zijn uitgevoerd in samenwerking met Schmidt Zeevis, zoals bekendheid genereren via het televisieprogramma Businessclass van Harry Mens en 3 juni op het culinair festival Chefs Revolution van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. De hele top van de Nederlandse horeca liep daar rond, aldus Melissant.

Bron: Visserijnieuws, 22 juni 2012

Klik hier om naar de website van de Floriade te gaan.

   

Download de speciale Flyshoot kleurplaat

Via deze pagina kun je onze Flyshoot kleurplaat downloaden.

We wensen jullie veel kleurplezier!

Klik hier om de kleurplaat te downloaden.